Mai mult de 1 milion de moldoveni dețin cetățenia română și se bucură de beneficiile unor documente românești.  Atât un pașaport românesc cât și un buletin de identitate românesc oferă multe beneficii celor care le dețin. Există însă diferențe majore între cele două documente, modalitatea de perfectare, precum și acțiunile pe care le poți realiza în baza acestora.  

Pașaport românesc versus buletin de identitate românesc 

Un pașaport român este documentul care îți permite să călătorești liber în 176 de țări. Dacă deții un pașaport românesc, poți să te stabilești cu traiul în România sau orice țară a Uniunii Europene, dar și să aplici pentru studii gratuite la Universități europene. 

Buletin de identitate românesc este un act cu care te identifici în fața autorităților. În bază de buletin românesc, la fel, poți călători în multe state ale Uniunii Europene, cu unele excepții.

Pe lângă aceasta, dacă deții buletin de identitate românesc, poți preschimba permisul tău moldovenesc în românesc sau solicita alocația pentru copil din partea României. Având un buletin românesc, mai obții dreptul de a deschide, un cont bancar sau o afacere. Totodată, poți obține polița de asigurare medicală din România, să procuri o locuință sau să accesezi studii gratuite în universitățile europene. 

Cum vor perfecta moldovenii buletin românesc în 2023?

La solicitarea unui buletin pentru prima dată sau a cărții de identitate expirate, cerința este să aibă actele de stare civilă românești, dovada cetățeniei române și să faci dovada domiciliului în România.

Ca un detaliu important, în cazul în care vorbim de o persoană care nu este proprietarului imobilului, este nevoie de declarația scrisă a celui care îl găzduiește. Mai mult decât atât, proprietarul trebuie să fie prezent în fața lucrătorului de evidență a persoanelor cu propria carte de identitate asupra sa.

Un aspect important la perfectarea unui buletin românesc în 2023 este ca adresa de domiciliu indicată în act să fie valabilă și să corespundă cerințelor legale. Aceasta deoarece se verifică ca domiciliul să fie destinație de locuință, să existe ca edificiu. De asemenea, autoritățile române au devenit exigente la numărul de persoane stabilite la o adresă – conform noilor prevederi legale se acceptă maximum 10 persoane la o adresă.

Cum are loc procedura de perfectare a unui buletin românesc cu JustConsult? 

Perfectarea buletinului românesc cu JustConsult este mult mai simplă și mai convenabilă pentru cetățeni. Pe lângă faptul că îți economisește timp, ai garanții că actul este legal, iar domiciliul din România este veridic.   

Just Consult se ocupă de toate aspectele legate de programare, transport și achitare a taxelor.  

Pe lângă aceasta, nu riști să primești refuz la perfectarea buletinului pentru că se respectă limita legală, cerută de către autoritățile române, de maxim 10 persoane la o adresă de domiciliu.

Depui cererea garantat într-o zi, dar și vei fi scutit de a face a doua deplasare în România să-ți ridici actele. 

Cu JustConsult buletin românesc este în mâinile tale. 

  • Efectuăm în prealabil programarea online; 
  • Achităm din timp taxele de stat; 
  • Obții buletinul de identitate în doar 45 de zile – legal și sigur. 
  • Efectuăm în prealabil programarea online; 
  • Ești stabilit la domiciliu direct de către proprietar;
  • Ai garanții că la domiciliul unde ești stabilit sunt înscrise maxim 10 persoane; 
  • Faci un singur drum în România, iar noi ți-l livrăm când e gata. 

Alegerea îți aparține privind modul în care vrei să perfectezi buletin românesc sau orice alt act românesc.

Pentru a primi o consultație telefonică gratuită din partea unui expert în acte românești, accesează pagina  justconsult.md  și completează formularul sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80