Fostul procuror, Andrei Băeșu, cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare, a pierdut duelul judiciar cu Procuratura Generală, în prima instanță.
Băeșu cere în instanță anularea ordinului de demisie semnat de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și declară că a fost supus presiunilor și amenințărilor. Ex-acuzatorul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre un caz de mită mușamalizat de oamenii legii, transmite insider.md cu referire la Anticorupție.md.
Într-o altă anchetă CIJM, în care figurează procurorul, jurnaliștii arătau că acesta beneficiază în fiecare an de donații de mii de euro.
În cererea pe care a adresat-o instanței și în care cere declararea nulității ordinului de demisie, Băeșu se plânge că a fost impus de situație să depună raport. Acesta spune că a fost somat chiar în biroul procurorului general să depună cererea de demisie din proprie iniţiativă, în caz contrar era amenințat că „va fi eliberat în baza dosarelor penale”.
Magistrații primei instanțe au decis însă că eliberarea sa din funcție, în baza raportului depus, a fost emis în limitele competenței stabilite de lege, cu respectarea procedurii legale, precum şi în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar contrariul nu a fost demonstrat.
„ Cu referire la argumentul invocat de reclamant că, a depus cererea de demisie din motiv că la începutul lunii ianuarie 2020 a fost pornită urmărirea penală în privința sa, instanța de judecată îl consideră ca fiind neîntemeiat, or eventuala pornire a urmăriri penale nu duce din start la recunoașterea vinovăției și condamnarea persoanei, ci este o măsură procesuală prin care organul de urmărire penală, în cadrul investigației întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanțelor expuse în sesizare, plîngere ect. Prin urmare, instanța de judecată consideră ca fiind neîntemeiat argumentul invocat de reclamant, or ultimul avînd un stagiu de peste 8 ani de activitate în organele Procuraturii, cunoștea cu certitudine procedeele de apărare împotrivă oricăror presiuni asupra sa”, se mai arată în hotărârea instanței de fond.
Andrei Băeșu a depus apel împotriva deciziei primei instanțe, iar cauza urmează să fie distribuită unui complet din cadrul Curții de Apel Chișinău.
Acuzatorul de stat a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, atunci când a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon. La solicitarea lui Andrei Băeșu, judecătorii i-au aplicat lui Veasceslav Platon o pedeapsă de 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, cu confiscarea bunurilor în valoare de peste 800 de milioane de lei.
În 2020, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară urmează a fi revizuit. Asta, după ce s-ar fi constatat că benefiiciarul principal al fraudei bancare este fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, iar dosarul penal în care a fost condamnat Veaceslav Platon ar fi fost falsificat în totalitate.
Băeșu, procuror de caz în dosarul Platon, alături de Viorel Morari, fost șef al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, fosta adjunctă a lui Morari, sunt acuzați de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare.
Toți trei se declară nevinovați, iar Morari a comentat pentru Anticoruptie.md că „ faptul că Platon a informat, iar Procuratura Generală a confirmat denotă că există o legătură strânsă între Stoianoglo și Platon și că se pregătește eliberarea celui implicat atât în dosarul miliardului, cât și în cel al laundromatului rusesc”.
Lucrurile au luat o altă întorsătură în octombrie 2022, atunci când Procuratura Anticorupție a anunțat că afaceristul Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo, actualmente suspendat din funcție, cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie.
Dosarul a fost trimis în judecată, Stoianoglo fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.
Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat.