Politologul Ian Lisnevschi este convins că legea care prevede înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română” este o lege care dezbină societatea, care provoacă conflicte interne și care este cauza destabilizării Republicii Moldova, transmite eNews.
„Strategia guvernării a fost să vizeze subiecte care divizează societatea și autoritățile au reușit acest lucru: avem o societate divizată”, a declarat Lisnevschi în cadrul unei emisiuni televizate.
„Problema denumirii limbii este exclusiv politică și nu mai putem vorbi despre aspectul istoric sau despre orice alt aspect, pentru că politica a distrus toate celelalte segmente – istoric, lingvistic și așa mai departe. Cred că există un anumit grup de oameni la putere care vor să destabilizeze țara. Inclusiv prin astfel de metode”, a subliniat politologul.
„Realizând sondaje și punând întrebarea – ce limbă vorbiți – dăm dreptul cetățeanului de a răspunde singur la ea. Rezultatele sondajelor arată următoarele: cei mai mulți oameni (37%) susțin că vorbesc limba moldovenească, 35% cred că vorbesc limba română, 23% spun că vorbesc limba rusă, urmați de cei care vorbesc ucraineană, bulgară, găgăuză și alte limbi. Și nu este vorba despre faptul dacă este corect sau nu, ci despre cum gândesc oamenii”, a spus expertul.
„Și dacă voi (autoritățile – n.r.) credeți că este greșit și că ar trebui să fie altfel, atunci trebuie să faceți eforturi pentru a schimba acest lucru”, a menționat Lisnevschi și a dat un exemplu de „eforturi” ale autorităților.
„În oficiile bancare ți se oferă posibilitatea de a alege între trei limbi – rusă, engleză și română, în școli se învață limba română și așa mai departe. Adică, societatea dezvoltă încet-încet conștiința că limba este limba română”, a spus politologul.
„Dar când nemulțumirea față de autorități începe să crească în societate, autoritățile trebuie să divizeze societatea și să o împingă una împotriva celeilalte. Asta au făcut autoritățile folosind subiectul denumirii limbii”, a rezumat Ian Lisnevschi.