Sondajele efectuate cu o lună înainte de alegerile intermediare pentru Congresul SUA arată avantajul republicanilor față de democrați la scară națională. Controlul Camerei Reprezentanților va reveni cu siguranță Partidului Republican, dar lupta pentru Senat va merge până la capăt.

Acum toate forțele ambelor partide sunt aruncate tocmai în campania pentru Senat, din rezultatele acestor alegeri și va depinde politica președintelui Joe Biden.

Potrivit ultimelor sondaje privind preferințelor politice americanelor, Partidul Republican a trecut din nou înainte în lupta cu Democrații pentru Congres. Potrivit lui Rasmussen, 47% dintre respondenți sunt pregătiți să voteze pentru republicani la scară națională, iar 43% pentru reprezentanții Partidului Democrat. Sondajul InsiderAdvantage a arătat, de asemenea, un sprijin de 47% pentru republicani și a înregistrat un sprijin pentru democrați la 44%.

Între timp, conform tuturor previziunilor, Camera Reprezentanților, unde sunt în joc 435 de locuri, va intra sub controlul Partidului Republican după actualele alegeri.

Anul acesta, climatul politic de dinainte de scrutin este favoarea Partidului Republican. Președintele Joe Biden rămâne la cote negative istorice și democrații încearcă din răsputeri să transforme alegerile din toamnă într-un referendum despre republicani și mai ales despre liderul de necontestat al formațiunii, Donald Trump.

Republicanii mizează pe faptul că alegătorii sunt mult mai preocupați de starea economiei Statelor Unite, afectată de inflație și de alte crize multiple.

Potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare. În acest an, poziția Partidului Democrat este șubrezită și de o inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii.

Alegerile din 8 noiembrie care vor avea loc în SUA vor influența puternic cum politica internă așa și externă, ceea ce se va reflecta pe situația în Ucraina, Moldova, Georgia, Romania și alte țări implicate în confruntarea geopolitică între SUA și Federația Rusă.